Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Wijze Mannen van De Walvisch

Wijze Mannen Diner 2011 in Vielha (Catalaanse Pyreneeen)

Onze gastheren Marc en Juan stonden op het vliegveld van Toulouse op ons te wachten voor een lang weekend in Viehla.We moesten dus een eindje reizen om op bestemming te komen. Guus had als vanouds de taak van reiscommissaris op zich genomen en tickets en huurauto geregeld zodat we met 9 man richting Spanje konden afreizen. De reis ging vlekkeloos (Guus bedankt!). Na een korte vlucht moesten we nog op Lekkerbek wachten want die was helemaal uit St. Louis gekomen(Hulde Frans!).

Met drie auto's zijn we in een fikse storm van Toulouse over 160 km naar het pittoreske Vielha gereden.Onderweg hebben we nog lekkere tapas gegeten en een biertje gedronken. Het regende toen we aankwamen in Vielha en alles was nog groen dus skien konden we voorlopig op onze buik schrijven. Toen iedereen een bedje had gevonden in een van de twee huizen van de schoonfamilie van Marc kon het feest beginnen.

Eerste avond had Marc een goed gevulde pan soep besteld bij een restaurant in een dorpje verder op de berg. Eerst borrelen bij de open haard. Dit jaar waren de volgende wijze mannen van de partij: Guus, Paul, Rens, Jean-Paul, Frans, Juan, Marc, Reinout, Klaas, Remco, Fridjof en Erik. Buiten was het guur weer en wij zaten lekker binnen met een pan soep, bier, rode wijn, sterke verhalen en grappa.Een van de hoogtepunten van de avond was de Almegas verzameling van Juan.

Bij het ontwaken was de wereld om ons heen wit geworden en kon er wellicht geskied gaan worden. Eerst nog boodschappen doen voor het diner.Vlees voor op de winter BBQ.

Na wat surfen op de iPad en bellen met de mensen boven op de berg bleek dat de skiliften nog niet open waren. Helaas ossenhaas! De liften gingen maandag pas open. Er werd rap naar een alternatief programma gezocht en gevonden. We zijn naar de thermaal baden van een dorpje verderop gegaan. Via een mooie boswandeling kwamen we op de plaats van bestemming aan. We dachten een soort Thermen zoals bij Maastricht aan te treffen maar het bleek iets kleiner en meer Spartaans van opzet te zijn.

Het water was lekker warm en de zwavel in het water en geneeskrachtige kristallen gaven een tintelend gevoel aan de oude ballen. Hulde aan de heren die in het stinkende thermaal badje hebben gelegen. Meteen terug naar het dorpje voor tapas en bier tijdens het apres-thermenbad.

Na al dit lekkers was het tijd voor een echt zwembad. In Viehla hebben ze en prima 25 meter bad. Na een paar baantjes inzwemmen werden er 2 teams van 5 mannen gevormd en een heuse estafette wedstrijd gezwommen. Een 5x50m vrij en 4x50wissel. Er zijn er een paar die nog erg hard zwemmen voor hun leeftijd en een enkeling die het totaal verleerd zijn.

Na het zwemmen zijn we het dorp Viehla in gegaan voor aan apres-zwem en wat winkelen. Zo langzaam aan gingen we ons klaar maken voor het 'Ons wijze mannen diner' van dit jaar.

Terug bij de huizen had Marc het vuur al branden en werden de flessen cava opgetrokken voor het aperitief. Het sneeuwde en we stonden gezellig bij het BBQ vuur cava te drinken en sigaren te roken. Ondertussen waren in de keuken de voorbereidingen voor het diner in volle gang.

We hebben dit jaar de wijze beslissing genomen om de cocktail van Hamel over te slaan. Dit bleek zeer goed te werken want iedereen bleef op de been tot en met het dessert. Op het menu stonden Calcots, een typisch Catalaans wintergerecht van de BBQ bestaande uit stengeluien aka geile bosui met Romesco saus.

Wanneer de uien klaar zijn, hou je met je ene hand de ui vast en met je andere ontdoe je de cal�ot van zijn verkoolde jasje. Hieronder zit de lekkere, malse, witte uistengel. Deze witte uistengel doop je in de salsa romesco en eet je uit de hand. Vergezeld van rode wijn, cava en goed gezelschap, is dit een onvergetelijke ervaring. Juan deed het ons even voor.

De volgende gang bestond uit heerlijke grote gambas a la Juan. Gevolgd door een spoom van Guus.Tussen door vele soepjes en toespraken.

Het pronkstuk van de avond waren dikke stukken van de gecastreerde stier die een mooi leven had gehad in de bergweides.

Perfect klaar gemaakt door Marc op de BBQ. 

Het dessert was heerlijk en daarna hadden we koffie met Fridjof's favoriete digestief ; Gran Duque D'Alba.

De nacht duurde nog lang. Marc en Paul konden het niet eens worden wie nu echt de beste ski�r van hun twee is. Ze hebben in 2012 afgesproken in Zwitserland om dit uit te vechten in een duel.

De volgende ochtend hebben we van een stevig ontbijt genoten. Daarna moesten we rond 1 uur weer terug naar Toulouse voor de terugvlucht naar Nederland. Marc en Juan hartelijk dank voor de gastvrijheid en het heerlijke eten en drinken.

Volgend jaar gaan we naar Trier in Duitsland. Fridjof is volgend jaar onze gastheer