Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Wijze Mannen van De Walvisch

Wijze Mannen Diner 2012 op Ameland

In het weekeinde van 14-16 december hebben we op uitnodiging van Fridjof en Reinout het 27ste Wijze Mannen Diner gevierd op Ameland( of zoals ze in Stad en Ommelanden zeggen; ' Op Thailand"). Eddy(beterschap), lekkerbek(5e wereldreis) en Pronkie(piloot) waren er dit jaar niet bij.

Op vrijdag begon het programma met de reis naar Holwerd. De reis tot Leeuwarden ging vlot maar daarna tot Holwerd het voor vele nog spannend of men de laatste boot ging halen door de slakkengang waarmee menig Friese automobilist in de spits naar huis rijdt. Iedereen die de vrijdag wilde oversteken was gelukkig aanwezig en kon een bedje uitzoeken in onze zeer ruime hut de Blierherne(bloedend hart) te Nes. Fridjof had bij Van Heeckeren gereserveerd voor het avondeten.

Met de laatste boot kwam ook als verrassing Juan mee terwijl hij had aangekondigd niet te komen ivm met andere verplichtingen. Het eten bij Van Heeckeren was voortreffelijk met mooie verhalen van Luuk over zijn baby zoon. Iedereen kon even goed bijpraten en de drank kwam in rap tempo door.

Een terugkerend thema is de waarschijnlijkheid dat we een homo in de groep hebben. Ik heb even wat zaken op een rijtje gezet

In Nederland wordt vaak gezegd dat ��n op de tien inwoners in mindere of meerdere mate homoseksueel is. Dit cijfer komt echter uit het Amerikaanse Kinsey report uit 1948 en werd sindsdien vooral door de homobeweging gebruikt. Nederlands onderzoek in de jaren zestig gaf een resultaat van 5% overwegend homoseksuele respondenten. Uit het rapport "Niet te ver uit de kast" van het Sociaal en Cultureel Plan uit 2012 blijkt dat grofweg 4% van de mannen en 3% van de vrouwen zich als homoseksueel, resp. lesbisch identificeert. Als biseksueel betitelen zich 3% van de mannen en eveneens 3% van de vrouwen, terwijl 10% van de mannen en 12% van de vrouwen aangaven dat zij ��n of meerdere keren seks hebben gehad met mensen van het eigen geslacht.

In grote steden wonen vaak relatief meer homoseksuele mannen en vrouwen. Zo bleek in 2009 dat in Amsterdam tussen de 10 en 11% van de mannen van 18 jaar en ouder homoseksueel is en tussen de 3 en 4% van de vrouwen lesbisch. Van de mannen tussen 30 en 34 jaar woonde 11,7% samen met een man en was 5,9% van de vrouwen samenwonend met een vrouw.

Conclusies zijn hier niet uit te trekken aangezien de statistische betrouwbaarheid van onze meetmethode niet is vast te stellen. Toch zouden we bij 10% bijna 2 en bij 5% bijna 1 homo in de kast hebben zitten waarbij de inwoners of ex bewoners van grote steden relatief de grootste waarschijnlijkheid hebben.

Het grootste statistisch wonder is echter wel het echtscheidingspercentage van 0% in de groep. Zeker bij een landelijk percentage van 30-40% hadden we al lang op 5-6 echtscheidingen moeten zitten, maar niets van dit alles. Wat is het geheim van de goede en sterke huwelijken van de Wijze Mannen? Wie weet mag het zeggen of gaan we in het Lustrumjaar meemaken dat een Wijze man gaat scheiden omdat eindelijk de 'peno-pauze' toeslaat of dat de kast toch opengaat.

In Van Heeckeren hebben we na het eten nog heerlijk buiten op het terras nagetafeld bij het vuur met koffie & likeur.

Vervolgens zijn we Nes onveilig gaan maken in de plaatselijke kroeg en disco. Er was niet veel volk te bekennen. Iedereen lag natuurlijk vroeg in bed om de volgende dag aan de Aventure-run mee te doen.

Guus die in zijn jonge jaren elke zomer patat heeft gebakken in Nes kwam een bekende uit de Horeca tegen met zijn dochter bleef nog even hangen en de rest ging terug naar de hut. De groep Hylke had moeite de hut in het donkere bos terug te vinden. Na een rondje kerkhof en barre tocht door weilanden en donkere bossen kwam groep Hylke na 1 1/2 uur gelijktijdig met Guus bij de hut terug.

De Walvisch Hut

Op zaterdag hadden we om half twee een afspraak met Piet van Tuinen op het strand om met de Strand Express de mooie plekjes van Ameland te bekijken. Het was drukt op het eiland in verband met de 500 deelnemers aan de Adventure Run. Na een mooie wandeling naar het strand kwam Piet er met zijn traktor en bouwkeet op wielen al aan gescheurd.

Piet kon prachtige verhalen vertellen over de natuur van Ameland( terwijl om ons heen de jagers het wild aan het afknallen waren) en over het stenen dijkje dat ooit Ameland met de wal verbond. Het juttersleven en hoe aangespoelde scheepsladingen worden buitgemaakt zonder dat de strandvonder (de burgemeester) te veel inpikt. Een zeer geslaagde en leuke middag. Ameland is prachtig. Hartelijk dank Piet! Strand Express

Na het meest oostelijke te hebben bezocht met uitzicht op Schier gingen weer terug over het strand naar de Walvisch hut. De Hoogenberg broeders, Hamel en Rens waren inmiddels ook aangekomen en we konden ons gaan opmaken voor het Wijze Mannen Diner lichting 2012. Klaas was met zijn auto overgekomen om het vlees te vervoeren. Hij heeft ambities in de agrarische sector dus nam een echt dood dier mee.

De avond begon als van ouds met de cocktail van Hamel. Het valt op dat de cocktail elk jaar minder slachtoffers maakt maar er zijn nog steeds echte die-hards die lachend twee van die jongens weghakken.

De top attraktie van de avond was de entree van Klaas met zijn varken op de kar en het uitserveren van de stukken vlees. Complimenten voor Klaas ook omdat we geen oven of spit hadden in de hut en het vlees toch lekker warm was.

Het was weer een top WMD met goede speeches, veel soepjes, mooie liederen, gesprekken en goed eten. Juan en Paul hebben aangeboden om in het volgend lustrum jaar, WMD2013 te organiseren waarvoor ons hartelijke dank.

Na een heerlijk ontbijt op zondag en het schoonmaken van de onze hut vertrok iedereen weer naar de vaste wal. Het was een strak georganiseerd en gezellig WMD2012. Reinout en Fridjof, namens alle aanwezige Wijze Mannen hartelijk dank voor het zeer geslaagde weekeinde op Ameland. (voor meer foto's bekijk Photo Gallery)

Soep'm, Soep'm, Soep'm